VIDEO JA FOTOD: TTÜs energeetikanäitusel näeb kodumasinate energiatarbimist ja põlevkivi

ärileht.ee
                     
TTÜ energeetikanäituse avamine
TTÜ energeetikanäituse avamine
  • Hansarent – Sinu ettevõtte partner autoasjades!
  • Kellel on odavaim elekter?

TTÜ muuseumis avati näitus „Eesti energeetika“, kus põnevat uudistamist jagub nii lastele kui täiskasvanutele.

Väljapanekul „Köök“ on kõik harjumuspärased kodumasinad nagu veekeedukann ja röster ühendatud elektriarvestiga nii, et otsekohe on näha elektrikulu.

Näitusel näeb ja saab oma käega katsuda kaevandatud ehtsat põlevkivikihindit, milles eristuvad kukersiit ja lubjakivi. Estonia kaevandusest pärit vagonetist saab külastaja kaasa võtta põlevkivitükikesi.

00:00 01:28 01:28

Põneva kogemuse saab kaevandussimulaatoriga, millega on võimalus virtuaalselt töötada kavanduses kas ekskavaatori, buldooseri või kalluriga.

„Kuigi aeg, mil kodudes loeti lehti pirruvalgel ja soojasaamiseks oli ainus võimalus ahju kütta, ei olnudki nii ammu, ei oska me siiski enam päevagi ilma küttesoojuse ja elektrita ette kujutada – need on meile nii iseenesestmõistetavaks saanud, et igapäevaste toimingute kõrval ei oskagi neid mugavusi enam hinnata. Näitusel saab ülevaate Eesti energeetika arenguloost, sellest kuidas kõik kunagi algas, aga ka sellest, mis on täna ja millised on meie tulevikuvisioonid edaspidiseks, “ lausus TTÜ muuseumi direktor Liia Rebane.

Üks atraktiivsemaid eksponaate on interaktiivne Eesti kaart, millel on näha kogu Eesti energeetika süsteem: kaevandatavate ressursside asukohad, tähtsamad elektrijaamad, taastuvad energialiigid, samuti maagaasitrass ja ülekandeliinid.

Logi sisse

Logi sisse kasutades oma
Facebooki, Twitteri või Google'i kontot või e-posti aadressi.


Vaata märksõnade teemalehti või lisa/eemalda neid MyDelfi huvidest + ja - abil.

Mis teemad Sind huvitavad?

  • -  jälgi
  • -  ära jälgi
Lase MyDelfil ehitada Sinu personaalne uudisleht!

Logi sisse Facebook'iga

Alusta MyDelfi kasutamist
Ärileht - Viimased uudised
Valuutakursid
  • USD0.73384
  • GBP1.23001
  • SEK0.1102
  • RUB0.02086
=
ECB/DRAGHI
Mario Draghi, president of the European Central Bank, answers a question from student in the audience following a speech at the John F. Kennedy School of Government at Harvard University in Cambridge
Leedu eurotsooniga ühinemine tuleva aasta alguses toob Euroopa Keskpanga rahapoliitika hääletustesse suure muutuse, kirjutab Briti majandusleht Financial Times.
Delfi